Vitamina D este specială

Spre deosebire de alte vitamine, organismul poate produce vitamina D. Din acest motiv, aceasta nu se comportă în organismul nostru similar altor vitamine, ci mai degrabă ca un hormon, o substanță-mesager care reglează procese fiziologice esențiale.

Între 10 și 20% din aportul zilnic necesar de vitamina D este acoperit de dietă. Totuși, sursele naturale de vitamina D din alimente sunt limitate. Cele mai mari concentrații se găsesc în peștele gras, cum ar fi somonul, heringul sau macroul. Ficatul, gălbenușul de ou și unele ciuperci conțin, de asemenea, vitamina D. Un mod eficient pentru ca organismul să își completeze necesarul de vitamina D este expunerea la soare. În această situație, organismul poate sintetiza vitamina D sub acțiunea razelor UVB, motiv pentru care mai este numită „vitamina razei de soare”. Din fericire, nu sunt necesare ședințe lungi de plajă; de regulă, petrecerea unor perioade de timp mai scurte în aer liber în timpul verii, cu mâinile, fața și brațele sau picioarele neacoperite și expuse la soare este suficientă pentru a sintetiza suficientă vitamină D (arsurile solare trebuie evitate).

Știați că: În timpul toamnei târzii, iernii sau începutului primăverii, în zonele cu climă temperată, soarele este prea slab pentru a produce o doză suficientă de vitamină D. Alți factori care influențează producția de vitamină D: hainele, IMC, vârsta, latitudinea, produsele de protecție solară, culoarea pielii, dieta și factorii genetici.

O vitamină multifuncțională

Vitamina D este o substanță de care organismul uman are nevoie pentru numeroase procese fiziologice.

Receptorii pentru vitamina D (VDR) se găsesc în aproape toate celulele din corp. Deși această vitamină multifuncțională este cunoscută mai ales pentru formarea și menținerea sănătății oaselor și a mușchilor, ea contribuie, de asemenea, și la absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului. Participă la procesul de diviziune celulară și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Vitamina D pe parcursul vieții

Aportul recomandat de vitamina D variază de la bebeluși la vârstnici. În primul an de viață, vitamina D este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor, dinților și sistemului imunitar. Așadar, părinții trebuie să se asigure că bebelușul lor primește suficientă vitamină D.

Rolul esențial al vitaminei D continuă pe tot parcursul copilăriei și până la vârsta adultă, întrucât aceasta contribuie la menținerea sănătății oaselor și a dinților și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar Acest aspect devine și mai important pentru femei în timpul sarcinii, ca o modalitate de a-și susține sistemul imunitar, precum și creșterea și dezvoltarea adecvată a oaselor fătului.

Recomandări privind aportul de vitamina D*

Copii mici (7-11 luni)* 10 micrograme/zi
Copii și adulți (1-70 ani)** 15 micrograme/zi
Adulți 19-70 ani* 15 micrograme/zi
Femei însărcinate* 15 micrograme/zi
Persoane peste 70 ani* 20 micrograme/zi
*Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară
**Institutul de Medicină SUA/Canada

Vitamina D și intestinul

Tractul nostru digestiv joacă un rol esențial în sistemul de apărare al organismului, aproximativ 80% dintre celulele noastre imune fiind localizate în intestin.

De aceea, este o idee bună să îl mențineți fericit și colonizat cu microfloră valoroasă, în același timp cu suplimentarea dietei dumneavoastră cu vitamina D, ca modalitate de a susține funcționarea normală a sistemului imunitar, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru familia dumneavoastră. Petrecerea timpului în aer liber cu expunere moderată la soare, sportul, alimentația sănătoasă, somnul suficient și reducerea stresului pot să susțină intestinul și sistemul imunitar. Tulpina bine studiată Lactobacillus reuteri Protectis poate contribui la menținerea unei concentrații adecvate a microflorei intestinale normale. Combinate pentru a forma o echipă ideală, cele două ingrediente, Lactobacillus reuteri Protectis și vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Cum funcționează sistemul imun?

Sistemul nostru imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme din organism și este specializat în funcția de apărare. Acesta poate fi împărțit în două mecanisme de apărare, care cooperează și sunt conectate în diverse moduri.

Mai multe

Sistemul imunitar

Sănătatea florei intestinale deține un rol cheie în buna funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, primii ani de viață sunt deosebit de importanți, deoarece în această perioadă sistemul imunitar se află în plin proces de constituire și dezvoltare.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK