Simptome

Din cauza dietei, scaunul unui bebeluș poate varia la nivel de culoare și textură și este, de obicei, mult mai moale decât al unui adult. Dacă devine brusc mai apos sau apare mai frecvent și în cantități mai mari, este posibil să ai de a face cu diareea. Scaunele apoase sunt definite ca diaree dacă apar de cel puțin trei ori pe zi sau mai des decât media zilnică obișnuită (referință: WHO).

Diareea creează un disconfort major! Una dintre cauzele cele mai frecvente este prezenţa agenţilor patogeni, precum virusurile sau bacteriile. În cazul unui copil fără alte probleme, diareea este frecvent provocată de o infecție care determină inflamația stomacului și intestinului, cunoscută sub numele de gastroenterită. Cel mic poate avea și alte simptome, precum vărsături, dureri de stomac sau febră. În cele mai multe cazuri acestea nu țin mai mult de o săptămână. Este, însă, extrem de important să recunoașteți semnele cât mai devreme, astfel încât să limitați riscul de deshidratare asociată cu diareea, adesea întâlnită în cazul sugarilor.

Important!

Părinții trebuie să solicite sfatul medicului dacă bebelușul afectat de diaree are vârsta sub șase luni.

Deshidratarea - principalul risc!

Întrucât bebelușii și copiii se pot deshidrata foarte rapid, este esențial să recunoașteți semnele deshidratării - acordând o atenție sporită modului în care se manifestă copilul cu diaree.

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât consumă. Deoarece diareea împiedică intestinul să absoarbă în mod corect apa și sărurile, deshidratarea poate apărea rapid. Semnele deshidratării includ pasivitate, amețeli și mai puține scutece umede. Părinții trebuie să consulte un doctor imediat dacă un bebeluș arată semne de deshidratare. Ar trebui, de asemenea, să consulte doctorul în cazul în care copilul are temperatura peste 39°C, o altă afecțiune medicală, sângerări în scaun sau vărsături, dureri acute de stomac sau dacă simptomele persistă mai mult de 3-4 zile.

Ce poate ajuta?

În primul rând, este esențial să previi deshidratarea hrănind bebelușul sau copilul afectat de diaree cu lichide suplimentare, preferabil în porții mici și frecvente.

Sucurile de fructe și cele acidulate, însă, pot accentua simptomele și trebuie evitate.

O serie de studii a relevat faptul că suplimentarea hranei cu lactobacilii vii activi poate îmbunătăți echilibrul microbian al organismului, contribuind la reducerea frecvenței scaunelor diareice și vărsăturilor și la prevenirea unor noi episoade de acest tip. Lactobacillus reuteri Protectis suplimentează flora intestinală cu probiotice ("bacterii bune"), oferind o protecție solidă împotriva patogenilor ("bacterii rele") care generează toxine ce declanșează diareea. ProTectis a fost dezvoltat special pentru a suplimenta flora saprofita ("bună"), contribuind astfel la lupta contra patogenilor ("răi"). În cazul deshidratării se recomandă inițierea terapiei de rehidratare standard - administrarea sărurilor de rehidratare.

Când să ceri sfatul medicului?

În multe cazuri nu este necesară evaluarea unui medic. Ar trebui, însă, să consulți un medic atunci când copilul tău:

  • are sub 6 luni - imediat!

  • are o altă afecțiune de fond (ex. probleme cardiace sau de rinichi, diabet, istoric de naștere prematură)

  • are temperatură peste 39°C / 102°F

  • dă semne de deshidratare

  • are scaun sau vărsături cu sângerări

  • are dureri acute de stomac

  • are simptome care nu se ameliorează - ex. vărsături pentru mai mult de 1-2 zile sau diaree mai mult de 3-4 zile

Tratamentul diareei și vărsăturilor

În cazul diareei și vărsăturilor, medicamentația ar trebui administrată copilului doar la recomandarea medicului. Părinții pot lua însă măsuri pentru refacerea echilibrului florei intestinale a micuțului, prin suplimentarea acesteia cu Lactobacillus reuteri Protectis, tulpini de lactobacili vii conținute în produsele ProTectis picături sau tablete.

Colici

Deși este o afecțiune relativ comună în cazul bebelușilor, există o ambiguitate crescută în privința colicilor la copii. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre această afecțiune

Mai multe

Constipația

Când un copil are mișcări rare ale intestinului sau dificultăți în eliminare, poate fi vorba despre constipație. Iată care sunt simptomele și soluțiile delicate pentru a-l ajuta în aceste cazuri.

Mai multe

Antibioticele

Dacă un copil suferă de o infecție bacteriană, acesta ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a-și recăpăta sănătatea. În astfel de cazuri este esențial să oferi micuțului organism ajutorul de care are nevoie.

Mai multe

Regurgitația

Regurgitație, reflux, scuiparea hranei - toți acești termeni descriu laptele pe care un sugar îl dă înapoi în timpul sau după hrănire. Deși pare alarmant, este un fenomen comun pe perioada dezvoltării sistemului lor digestiv.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK