Ce sunt bacteriile?

Bacteriile sunt cele mai vechi organisme vii de pe Pământ, ele fiind aici de miliarde de ani. Putem găsi bacterii aproape peste tot, şi nu în ultimul rând în organismul uman.

Fiind primele forme de viață apărute pe Pământ, bacteriile au dictat condițiile existenței noastre încă de la început. Lactobacillus reuteri este un exemplu de "bacterie bună" care a evoluat în simbioză cu oamenii. Astăzi știm că bacteriile sunt premise necesare pentru viață și joacă un rol crucial pentru sănătatea noastră.

40.000.000.000.000

Bacteriile și microbiota umană

Microbiota reprezintă totalitatea microorganismelor, adică a bacteriilor, fungilor, virusurilor, care populează anumite părţi ale organismului uman. Interacţiunea dintre om şi bacterii este uimitoare. Nu am fi existat fără ele.
Se regăsesc în cavitatea orală, în zona axilei, în tubul digestiv, în tractul urinar, în nas, pe suprafaţa pielii, sub unghii, etc.
Noi descoperiri sugerează chiar că numărul de bacterii din corpul uman este mai mare decât cel al celulelor.

Numită frecvent un organ de sine stătător, este ușor de înțeles de ce cercetătorii sunt atât de dornici să înțeleagă rolul și importanța microbiotei.
Deși cifrele disponibile sunt adesea inconsistente, noi informații afirmă că microbiota dintr-un corp uman numără 40 de trilioane de bacterii (400-4000 de tipuri diferite), reprezentând un kilogram din greutatea noastră corporală și fiind localizată în principal în intestin.

Esențiale pentru viață

Acum suntem conștienți de beneficiile bacteriilor pentru organism și de rolul vital pe care îl au pentru sănătatea noastră. La fel ca aerul, apa și mâncarea, bacteriile sunt esențiale pentru viață. O funcție cheie a acestora este susținerea sistemului imunitar și implicit a rezistenței la boli. În fiecare zi bacteriile bune din organismul nostru creează prima linie de apărare în fața bacteriilor nocive, cunoscute ca patogeni.

În acest fel, ele susțin și ne educă sistemul imunitar. În plus, ajută sistemul digestiv și susțin organismul in procesul de absorbție a nutrienților și sinteza vitaminelor B și K. Unele studii arată că bacteriile bune din intestinul nostru ne pot influența chiar și dezvoltarea cerebrală și starea de spirit.

Flora intestinală în zilele noastre

Modul nostru de viață s-a schimbat dramatic în ultimii 50 de ani. Stilul modern de viață, cu o urbanizare accentuată și schimbări importante în obiceiurile noastre alimentare, a declanșat modificări ale microbiotei. Obiceiurile precum dietele dezechilibrate, ce conțin o mulțime de alimente procesate, cafeaua și alcoolul, sau sportul în exces pot provoca deasemenea dezechilibre ale microbiotei noastre.

În mod similar, utilizarea antibioticelor și a altor medicamente, și o igienă personală exagerată pot afecta microbiota, eliminând nu doar bacteriile nocive, ci și pe cele benefice. Nașterile prin cezariană pot, de asemenea, să afecteze echilibrul bacteriologic al nou-născuților. Produsele ProTectis conțin Lactobacillus reuteri Protectis și au fost create pentru a vă ajuta în menținerea unui echilibru optim al florei intestinale, prin suplimentarea acesteia cu bacterii benefice.

Sănătatea florei intestinale

Bacteriile se regăsesc pe suprafața pielii, în zona axilei, sub unghii, în cavitatea orală, mare parte a acestora fiind însă localizată la nivelul intestinelor, acolo unde regăsim și aproximativ 80% din totalul celulelor componente ale sistemului imunitatar. Așadar, nu este o surpriză faptul că echilibrul florei intestinale joacă un rol extrem de important pentru sistemul nostru imunitar.

Mai multe

Ce sunt Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii, care sunt benefice organismului nostru, fiind cunoscute și sub denumirea de bacterii "bune". Citește mai departe pentru a afla mai multe despre aceste microscopice ajutoare, a căror importanță este vitală pentru sănătate.

Mai multe

Lactobacillus reuteri Protectis

ProTectis reprezintă o gamă de suplimente alimentare, care se bazează pe acțiunea unei tulpini specifice de bacterii denumită Lactobacillus reuteri Protectis, a cărei eficacitate și înalt profil de siguranță au fost dovedite clinic.

Mai multe

Importanța bacteriilor

Organismul nostru conține de 10 ori mai multe bacterii decât celule umane. Cu adevărat impresionant! Te face să înțelegi că nu toate bacteriile sunt rele. Importanța acestora este colosală și avem nevoie de ele! Ele sunt peste tot. Și ăsta e un lucru bun, pentru că ne protejează, ajutându-ne să rămânem sănătoși.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK